מחקרים מראים כי סכסוכים בין שותפים ו/או יזמי העסק נמצאים בראש רשימת הסיבות לנפילתן של חברות ועסקים קטנים. חוסר הרמוניה בין יזמים, שותפים ו/או משקיעים נמצאו כמצבי אל-חזור עבור העסק. סכסוכים בין גורמים אלה לרוב יביאו לחוסר מיקודה ולפיצולה של החברה, צעד שמעבר להשלכותיו הכלכליות, יביא לסוף חלומם של כל אחד מהצדדים.
תלות בין השותפים, יחסים אישיים ואף משפחתיים ובחלומם האישי ולכן סכסוכים אלה מלווים במטען רגשי גבוה מאוד.
במקרים בהם לא מצליחים השותפים להגיע לפיתרון והרצון לשים קץ לסכסוך קיים מגיעים הצדדים כאופציה ראשונית לערכאות ביתי המשפט. מנקודה זו ואילך אחד האתגרים הגדולים הוא קבלת ההחלטה על המשך התנהלות של הצדדים והעסק, אם בכלל. מאחר וכיום מערכת בית המשפט קורסת מעומס, סכסוך מסוג זה יכול להיגרר שנים. אציין שבממוצע לוקח שלוש שנים שבמהלכן, על כל צד לממן עו"ד כשכל עו"ד מתווה את ההליך לכיוון אחר ובכך, רק מוסיף עלויות וזמן נוסף לפתרון הסכסוך. בעצם גם אם העסק עדיין קיים באופן רשמי , הרי שבפועל שקועים בעליו ויזמיו הן בהיבטים הכלכליים, רגשיים והמשפטיים של הסכסוך עצמו ולא בעסק. אז מה עושים?!
אופציה אפשרית שנייה היא הגישור, המאפשר לעסק ולצדדים מספר יתרונות משמעותיים:
- יעילות:
תהליך הגישור הינו מהיר, פטור מסבך הבירוקרטיה המשפטית ובכך משמעותית בעלויות ומאפשר לצדדים כאמור להגיע לפתרון מהיר ולנהל את העסק במקביל.
2.תמונת מצב מציאותית יותר:
מאחר והגישור דוגל בדיאלוג ישיר בין הצדדים מתקבלת תמונת מצב מציאותית יותר בה כל צד נחשף באופן ישיר להשקפתו של הצד השני ללא פרשנויות ומידור של צד שלישי.
- שליטה:
מאחר והדיאלוג בגישור הינו ישיר, תהליך הגישור כולו נמצא בשליטתם של הצדדים בלבד. כל החלטה תתקבל על ידי הצדדים ולא תיכפה עליהם על ידי גורם שלישי שאינו מעורה בדקויות הסכסוך. אי לכך כל החלטה שתתקבל תעשה בהסכמתם של כל הצדדים בלבד.
- גישור, מציאת פתרונות תוך יצירת הזדמנויות:
גישור מעודד יצירת הזדמנויות וחלופות רבות עבור הצדדים בעוד שהליך רגיל לרוב יתמקד באסטרטגיה אחת.גישור מעודד יצירת הזדמנויות וחלופות עבור הצדדים בעוד שהליך רגיל לרוב יתמקד באסטרטגיה אחת בלבד, שלרוב תטיב עם אחד הצדדים בלבד. סביבת הגישור מדגישה את המכנה המשותף לצדדים ומעודדת חשיבה יצירתית ומספקת אווירה נינוחה לפיתוח חלופות עבור פתרון הקונפליקט.
- סודיות:
מאחר והגישור מתבצע מחוץ לכותלי בית המשפט, ללא מספר תיק המתפרסם במאגר בית המשפט הגלוי לציבור, נשמרת סודיות מוחלטת בדבר הסכסוך מה שמאפשר לבעלי העסק לשמור על שמו הטוב של העסק.
- המשך שמירת העסק
אם יגיע הסכסוך לכותלי בית המשפט, רוב הסיכויים כי ההליך לא יסתיים בהמשך עבודה משותפת. בגישור לעומת זאת קיימת אפשרות לפתרון הסכסוך תוך המשך פעולה ועבודה משותפת ובכך בעצם להציל את העסק.
לאור הנקודות הנ"ל בשנים האחרונות יותר ויותר עסקים מעדיפים לפתור סכסוכים עסקיים בהליכי גישור ופעמים רבות עוד לפני שמוגשת תביעה משפטית.
ובהזדמנות זו שתהיה לכולנו שנה שלווה ומשגשגת.
*פתרונות גישור – מגשרת מוסמכת בתחומי: עסקים, ארגונים וגירושים.