הכותבת הינה קרולין עובד -ייעוץ מס ומיסוי מקרקעין ממונה מיסוי מקרקעין בלשכת יועצי המס
עסקים רבים נמצאים בהתלבטות מתי הרגע המתאים להתחיל להעסיק עובדים בעסק כאשר לא תמיד הם מרגישים שיש מספיק יציבות ,הכנסות זמן וכוח להתעסק בכל הבירוקרטיה הנדרשת לשם כך .
אז שניה לפני שהעסק קופץ מדרגה נציג בפנייך את 10 הדיברות כיצד יש להתנהל נכון על פי חוק ומהן ההוצאות שיש לקחת בחשבון הדרושות בהעסקת עובדים .
1. דו"ח נוכחות יומי ידני או ממוחשב אשר בו יצויין כניסות ויציאות של העובדים .
מילוי דו"ח הנוכחות בעצם הוא חשוב במיוחד למעסיק אשר בבוא היום יכול להגן עליו מפני תביעות עתידיות לעניין של תשלום שעות נוספות של העובד כאשר יש לשים לב שבתביעות מסוג זה חובת ההוכחה היא על המעסיק .
2. מילוי טופס 101 לעובד טופס זה יכלול בתוכו הצהרה של העובד בגין פרטיו האישיים שרלוונטים לחישוב המס כגון מצב משפחתי ,ילדים בן זוג ,משרה יחידה או משרה נוספת .
טופס 101 בעצם מהווה אסמכתא למעסיק למתן הקלות במס ,לעריכת תיאומי מס בחישוב משכורת לעובד .
את טופס 101 יש למלא מיד עם תחילת העסקת העובד ולא יאוחר משבעה ימים לאחר מכן .
כמו כן טופס זה ימולא ע"י העובד בכל תחילת מס בכל שנה .
3. מסירת הודעת העסקה לעובד חדש ,מסמך זה בעצם יכלול את פרטי העובד ופרטי המעסיק ויציין את תנאי העסקה שנקבעו בין הצדדים, מומלץ להחתים את העובד על ההודעה ולהשאיר עותק אצל המעסיק .
גם כאן למי שלא יצטייד במסמך העסקה חשוף לביקורת של משרד הכלכלה ולקנסות כבדים .
את ההודעה בגין העסקת העובד על המעסיק להעביר לעובד עד 30 יום מיום העסקתו .
4. בתלושי השכר הניתנים לעובד לוודא שאכן יש פירוט של מספר ימי העבודה ,שעות העבודה בפועל כאשר יש לפצל בין שעות העבודה הרגילות לבין השעות הנוספות .
לציין את ימי הצבירה והניצול של העובד בגין ימי מחלה וימי חופש ולפרט את ההפקדות הסוציאליות .
5. הפקדות לקרן פנסיה על פי חוק ,בשנת 2008 נכנס לתוקפו חוק פנסיה חובה. לעובדים אשר יש בידם ביטוח פנסיוני קיים ,לאחר העסקה של 3 חודשי עבודה יש לבצע בעבורם הפקדה רטרואקטיבית של תשלום לפנסיה בגין שלושת חודשי העסקה הראשונים .
במקרים בהם העובד אינו בעל ביטוח פנסיוני קיים יש לבצע הפרשות פנסיוניות לאחר שישלים שישה חודשי עבודה רצופים .
שיעורי ההפקדות לפנסיה של המעסיק הינם 6.5% ושיעורי ההפקדה לפיצויים הינם 6% (נכון לשנת 2017) .
6. תשלום שכר על פי חוק ולא פחות משכר המינימום כאשר החל מחודש 12/2017 שכר המינימום יעודכן ויעמוד על 5300 ₪ .
7. חוק מניעת הטרדות מיניות ,מעביד המעסיק בעסקו מעל 25 עובדים עליו לפרסם במקום בולט במקום העבודה מודעה של המנוסח על פי תקנות למניעת הטרדה מינית ולפרסמו בין העובדים .
8. תשלומי ימי הבראה ישולמו לעובד שכיר אשר השלים שנת עבודה אחת לפחות אצל אותו מעסיק .
גם עובד שהתפטר או פוטר לאחר תום שנת עבודה אחת נחשב כמי שהשלים שנת עבודה מלאה וזכאי לדמי הבראה ,גם במקרה של הודעה מוקדמת לפיטורין או להתפטרות נמסרה לפני שהשלים העובד שנת עבודה מלאה .
תעריף דמי הבראה נכון לשנת 2017 במגזר הפרטי הינם 378 ₪ .
9. מתנות וזקיפת שווי לעובד כאשר ניתנות בכסף או בשווה כסף כגון רכב צמוד, טלפון סלולרי, ארוחות, ועוד. כל ההטבות הללו נחשבות גם הן כחלק משכרו של העובד, הן מנקודת מבטם של העובד והמעביד, ובפרט מנקודת מבטו של גובה המסים, הדורש מס בגין הטבות אלה.
ולכן בגין ההטבות שניתנו לעובד יש לשלם מס הכנסה ביטוח לאומי ודמי בריאות .
המעביד ישלם את חלקו ע"י התשלום של חלקו בדמי הביטוח הלאומי .
10. שימוע ומתן הודעה מוקדמת לעובד , לא ניתן לפטר אדם מבלי להעניק לו את הזכות וההזדמנות ההוגנת והסבירה להשמיע את טענותיו כנגד הכוונה לפטר אותו .
כאשר מדובר בשימוע חוקי יש לשים לב כי זכותו של העובד לעיין במידע ובמסמכים אשר המעסיק מסתמך עליהם באם מדובר על הפרות משמעת אשר ביצע העובד .
מעסיק המעוניין לפטר עובד חייב לעשות זאת ע"י התראה מראש ובכתב .
במקרים מסויימים ניתן יהיה לוותר על עבודתו של העובד בתקופת ההודעה המוקדמת ולנתק את יחסי העובד מעביד באופן מיידי ,אך יש לשים לב במקרה הזה על המעביד לשלם לעובד שכר מלא בגין תקופת זו .
תקופת ההודעה המוקדמת לעובד תיקבע על פי הוותק שנצבר לו במקום העבודה .