פתיחת עסק חדש בישראל אינה משימה קלה. מעבר לאחריות והרצון העז להצליח ישנן משימות רבות הכרוכות בפתיחת עסק חדש. פעולה ראשונה שיש לבצע כעצמאי ובעל עסק קטן הינה פתיחת תיק במע"מ ובחירה האם להיות "עוסק פטור" או "עוסק מורשה". בבחירה זו יש לקחת בחשבון את גובה ההכנסות השנתיות המשוערות ואת תחום העיסוק המוגדר. ישנם מקצועות שאינם יכולים להיות "עוסק פטור", כגון: אדריכל, וטרינר, רו"ח, עו"ד ועוד. רבים מבעלי העסקים הקטנים בתחילת דרכם פועלים תחת הגדרת "עוסק פטור" ובמהלך הפעילות מעבירים את הגדרתם ל"עוסק מורשה". במעבר זה, יש לקחת בחשבון מס' נקודות חשובות:
דיווח ותשלום למע"מ
"עוסק פטור" אינו מחויב בתשלומי מע"מ בעבור הכנסותיו השנתיות השוטפות ובמקביל אינו זכאי לקזז תשלומי מע"מ בעבור ההוצאות השנתיות השוטפות של העסק. "עוסק מורשה" מחויב בגביית רכיב המע"מ מלקוחותיו בגין הכנסותיו השנתיות השוטפות ובהעברתם באופן חודשי או דו חודשי לרשויות המע"מ. בהיבט הדו"חות, "עוסק פטור" נדרש לדו"ח מע"מ חד שנתי ואילו "עוסק מורשה" מחויב בדו"ח חודשי / דו חודשי.
גידול בפעילות העסקית
לרוב, המעבר בין "עוסק פטור" ל"עוסק מורשה" צועד יד ביד עם הגידול בפעילות העסקית. כאשר מחזור הפעילות העסקי עולה על הרף המוגדר ישנה חובה במעבר ל"עוסק מורשה". תקרת ההכנסה המוגדרת נכון לשנת 2017 הינה 98,707 ש"ח לשנה שהם כ-8,225 ש"ח לחודש.
תדמית
בהנחה שלקוחות העסק שלכם מורכבים מחברות בינוניות או גדולות לרוב הם יעדיפו לעשות עסקים עם "עוסק מורשה" ומנגד, "עוסק פטור" משדר כעסק קטן ללא אמצעים ומוגבל ביכולותיו. בנוסף, האם המוצר או השירות שהעסק מספק ללקוחותיו מתאים לתפיסתו כעסק קטן?
פסיכולוגי
"אסור לי לעבור את מחזור ההכנסות המותר לפטור". משפט נפוץ מאוד בקרב בעלי עסקים המוגדרים כ"עוסק פטור". בהיבט הפסיכולוגי יכולה להיות לכך השפעה על הפיתוח העסקי עקב הרצון להישאר מתחת לתקרת זו ולא לעבור אותה, מה שיכול להוביל לעצירת ההתפתחות העסקית.
האם משתלם? בכדי להבין האם משתלם וכדאי לעבור מ"עוסק פטור" ל"עוסק מורשה" רצוי לקחת בחשבון את היתרונות והחסרונות בכל אחד מהם. מצד אחד, "עוסק מורשה" זכאי לבצע קיזוז מע"מ ובכך להרוויח חלק מההוצאות השוטפות של העסק ומצד שני, מחויב בגביית מע"מ מלקוחותיו מה שמוביל אותו לגבות מהם סכום גבוה יותר בגין תוספת המע"מ. כמו כן, רצוי להבין מה הרווח הנדרש מהפעילות העסקית בכדי לנהל את כלכלת המשפחה בצורה האופטימלית ולבחון האם הכנסה זו תואמת את הרף הנקבע ל"עוסק פטור". מומלץ מאוד להיוועץ עם גורם מקצועי (יועץ עסקי, רו"ח, יועץ מס) היכולים להתייחס לכלל מרכיביו ההוצאות וההכנסות השונים בכדי לבצע את המעבר בתזמון הנכון.
ואלו ההבדלים הבולטים:
*כותב שורות אלו הינו בעלים של חברה ליעוץ ופיתוח עסקי בקמעונאות ומנהל חטיבת היועצים העסקיים בהתאגדות העסקים הקטנים בישראל.