בישראל שוהים כיום כ-50,000 מבקשי מקלט (אריתראים וסודאנים). אלו השוהים בארץ מס' שנים הקימו משפחות ונראה כי הם משתלבים בחיי התעסוקה בישראל. אזרחי ישראל פוגשים בהם בחברות ניקיון, מסעדות, בתי מלון ובעבודות שאף ישראלי לא מוכן לעבוד בהן.
נושא מיסוי מבקשי המקלט עולה בכל יום בחדשות ובכותרות בעיקר בהקשר לדרישה לתשלום היטל עובדים זרים בשיעור של 20% ממשכורתם. רק לאחרונה בעתירה האזרחית נגד ההיטל שהוגשה לבית המשפט העליון, ציין בית המשפט כי: ״ …הם בני אנוש שישראל הכירה בנסיבותיהם הקשות בהחליטה שלא להרחיקם ובתקופה זו עליהם להתפרנס כדי לא להתדרדר לפשע ….״. אולם נראה כי אלו היושבים מעלה, הן המחוקק והן הפקידות במוסדות הממשלה – אינם מבינים את אלו היושבים מטה והשתת המיסים על הפליטים רק החלה. שהרי, הנה התבשרנו כי החל מה-1 במאי 2017 חייב העובד להפקיד סכום של 20% ממשכורתו כשבנוסף המעסיק מפקיד סכום של 16% ממשכורתו בפקדון בידי המדינה שיועבר לידי הפליט ביום עזיבתו את הארץ וזאת בלי קשר להיטל .
השאלה הנתבקשת – האם זה אמיתי? מיסוי של 56%? ועוד לפני חשבון מס הכנסה וביטוח לאומי בשיעורים הרגילים?! נראה כי בעל הבית השתגע!!
האם מחוקקי החוקים וההוראות מבינים את משמעות ההוראה בטרם חוקקו? נראה כי כוונתם לעודד את הפליטים לעזוב את הארץ. אך זו משאלה שלא תתגשם. לאן הם ילכו בדיוק? אלו פליטים שברחו מרדיפות שלטון, מלחמת אזרחים, מאורעות של רצח עם ומעשי זוועה אחרים שאילצו אותם לעזוב את בתיהם ואת מולדתם, ולחפש הגנה בארץ ישראל. ועם זאת מה כן יקרה? אחד משלושה תסריטים הבאים:
לסיכום: הכוונות טובות, הביצוע הרבה פחות. מי שחשב שמחר הפליטים יעמדו בשורה בנתב"ג בכדי לחזור למולדתם בעקבות הפקדון יקבל עליית מחירים, אזרחים מובטלים וקריסת עסקים ופשע.
הכותב הינו רו״ח אמיר קינן , ממונה תחום מיסוי חברות בפורום המיסים של לשכת יועצי המס.