עסק משפחתי יכול להיות אושר ועושר גדול אם הוא מצליח ואם יש תוכנית הצלחה והמשכיות עבור העסק. לרוב עסק משפחתי גדל וצומח בהתאם לנסיבות ותקופות בחיי המשפחה. הנה סיטואציה המאפיינת את הררבה מהעסקים המשפחתיים:
בעל ואישה נכנסים לעסק ביחד, משקיעים את זמנם, הונם, נשמתם וכל כולם בעסק במטרה לפרוש מוקדם יותר, "לסדר" את הילדים מבחינה כלכלית ולהשאיר לילדים עסק שיוכלו להמשיך את הצלחתו במקום להתחיל מאפס בכל מקום אחר.
למציאות לעומת זאת, תוכנית משל עצמה. אייל הבן הבכור , גאוות אביו, בטוח שהוא ירש את העסק וימנכ"ל אותו בעתיד .קרן הבת האמצעית, המכהנת כסמנכ"לית כספים של העסק שוקלת לעזוב את העסק מתוך רצון לצבור ניסיון בחברות מובילות בשוק ולבחון את עצמה בסביבה עסקית שאינה משפחתה. בעלה של קרן, יורם, המשמש כסמנכ"ל תפעול בחברה שללא קשר לתוכניות העתידיות של קרן, מאמין כי ביחד הוא וקרן מחזיקים את החברה.
יסמין הבת הצעירה, סמנכ"לית מכירות ופיתוח עסקי בחברה , בעלת אוריאנטציה טכנולוגית וחוש מסחרי מלידה, הסותר את אישיותו השמרנית של אחיה הבכור, בטוחה שמאחר והיא זו שמכניסה מכירות לעסק, היא גם תמנכ"ל אותו בעתיד.
מה שהתחיל כעסק משפחתי עם הרבה נשמה הפך לסיוט משפחתי. המתח גובר בין כל בני המשפחה, ההורים רואים את פירוקה של המשפחה יחד עם העסק. ארוחות החג מזמן איבדו את רוח החג. יורם, בעלה של קרן מחליט לשכור עו"ד לבדוק את אפשרויותיו בעסק. מכאן המשך התנהלותם של שאר בני המשפחה מתדרדר וכל אחד שוכר עו"ד, שהרי ברגע שצד אחד בודק אפשרויות מול עו"ד, על השאר לדאוג לאינטרסים של עצמם בהתאם.
חשיבות גיבושה של תוכנית הצלחה עבור העסק המפרטת בדיוק כיצד יתנהל העסק , מי הפונקציוט שיעמדו בראשו, מה אחריותם, מה קורה במצבים מסויימים כגון עזיבה של אחד מבני המשפחה, הוספת בני משפחה, בני/בנות זוג ועוד אין ספור שאלות ומצבים, הינה הכרחית עסק משפחתי.
מעבר להצלת העסק, אבטחת המשכיותו, הגברת יציבותו והכנתו לקראת שינויים בלתי צפויים, תוכנית הצלחה של העסק נועדה לא פחות מלהציל את מערכות היחסים של בני המשפחה ובעצם לשמור על שלמותה של המשפחה.
תוכנית זו ניתנת לגיבוש תוך סיוע במגשר המייצג את טובת כלל המשפחה והעסק, ולא צד ואינטרסים ספציפיים , תוך השקפה והתייחסות לעתידו של העסק והמשפחה. הליך גישור מאפשר לכל צד להביא לידי ביטוי את כישוריו, עוצמותיו, דעותיו תוך דיאלוג אמיתי בין בני המשפחה וגיבוש תוכנית המקובלת על כולם.
מעבר להצלת המשפחה כמשפחה, וכמובן העסק, הליך גישור יחסוך מאות אלפי שקלים בהוצאות משפטיות המצריך מכל צד ייצוג על ידי עו"ד , גרירת הליכים בכותלי בית המשפט ובעצם יתבצע הדיאלוג בין עורכי הדין ומזמן בין בני המשפחה.
המלצתי לשקול בחיוב צעד של בניית תוכנית הצלחה עבור כל עסק משפחתי ביו אם בין בני המשפחה לבד או על ידי סיוע של מגשר, תוכנית ההצלחה מטרתה לשמור לא רק על העסק אך חשוב יותר על המשפחה.
מיכל יוגב
מגשרת מוסמכת בתחומי: גירושין, עסקים וארגוני.
מייל: michal@my-gishur.co.il
אתר: www.my-gishur.co.il
פייסבוק: my gishur